Pages

Thursday, August 23, 2018

Herstellen na mijn bovenkaak operatie: Alle Dagen


Donderdag, 2 augustus: Operatie dag
Je kan meer lezen over mijn operatie dag: hier.

Vrijdag/Zaterdag/Zondag, 3/4/5 augustus: Prinses op de Erwt
Herinner me niet veel van deze dagen. Had zo goed als geen pijn, alleen een beetje een rare sensatie in mijn mond. Mijn boven tanden waren wel gevoelig, vooral mijn voortanden waar nu een spleetje tussen zat. Veel geslapen. Als ik niet aan het slapen was, was ik aan het eten. Niets kon mij verzadigen waardoor ik constante honger had. Alleen maar ijs, yoghurt, en ijslolly's gegeten. Ook smoothies en sapjes. Gebruikte ook elke dag erwtjes tegen mijn koude gezicht aan. Vooral in de ochtend wanneer de zwelling het ergst was. Wanneer ik een dutje deed legde ik de erwtjes op het kussen en legde mijn wang er op. Dat hielp met de gevoeligheid. Ik sliep meestal voor 4 uurtjes. Dit was genoeg om de erwtjes om te ruilen voor een ander zakje. Er kwam ook steeds bloed uit mijn neus. In het ziekenhuis hadden ze mij een verbandje voor mijn neus geplakt. Ik kreeg ook verbandjes met tape mee. Elke ochtend als ik opstond ververste ik mijn verbandje. Op zaterdag heb ik mijn neus schoon gemaakt. Ik heb dit niet eerder gedaan, omdat mijn neus erg gevoelig aanvoelde. Op Zaterdag was opeens ook mijn oog blauw, maar dat trok na 2-3 dagen wel weer weg. 

Ik nam de volgende medicatie:
  • Diclofenac (3x per dag, 1 tablet)
  • Tramadol/paracetamol (3x per dag, 1 tablet)
  • Maagzuurremmer HTP Omeprazol 2mg (1x per dag, 1 capsule)
  • Perio Aid 0,12% Chloorhexidine Mondspoelmiddel (2x per dag, 15 ml)
  • Multivitamine (1x per dag, 1 tablet)
  • Ijzer (1x per dag, 1 tablet)
Ik kreeg dus diclofenac en celeocxib voorgeschreven, maar het bleek dus dat je die medicatie helemaal niet samen mag nemen. Op aanraden van de apotheek assistente heb ik alleen de diclofenac genomen. Ik nam mijn medicatie om 10-11 uur 's ochtends (want dan werd ik meestal wakker), 4 uur 's middags, en daarna weer om 10-11 uur 's avonds. Ik heb nooit extra paracetamol moeten innemen tegen de pijn of zo, en nadat ik klaar was met mijn diclofenac kuur ben ik ook gestopt met alle andere medicatie (behalve de vitamines, want die waren niet voorgeschreven die nam ik gewoon zelf als extra maatregel).

Het mondspoelmiddel kon ik de eerste dagen ook niet gebruiken, omdat het gewoon mijn mond weer uitkwam (omdat ik mijn mond niet goed kon sluiten). Ik probeerde het wel elke dag, en uiteindelijk na 1 of 2 weken lukte het wel. Van de chirurg moest ik gewoon hiermee doorgaan tot het flesje leeg is.

Maandag, 6 augustus: Koekje gegeten!
Op zondag zat er al bijna geen bloed meer in mijn verbandje. Op maandag zat er niks in dus heb ik mijn verbandje er af gehaald en mijn neus goed schoon gemaakt. Lekker in mijn neus boren zonder excuus om al het opgedroogde bloed weg te halen (wel voorzichtig natuurlijk). Zaten veel rode korsten in mijn neus bleh. Voelde me maandag ook voor het eerst minder moe dan op andere dagen; heb toen ook maar 1 dutje gedaan. Ik had ook (weer) heel veel honger 's avonds toen ik wakker werd. Ik heb toen voorzichtig een koekje gegeten.

Dinsdag, 7 augustus: Frietjes eten!
Omdat ik op woensdag voor controle terug moest komen bij de chirurg, en ik wist dat ik moest beginnen met het aandraaien van mijn beugel, heb ik besloten om op woensdag frietjes te eten. Ik had het gevoel, vooral na het eten van mijn koekje, dat het wel zou lukken. Ik heb toen 's avonds een frietje gehaald. Ik moest wel een beetje voorzichtig kauwen en ik kauwde eigenlijk vooral met de achterzijde van mijn tandvlees waar vroeger mijn verstandskiezen zaten. Dit ging vrij goed. Zelfs de wat hardere frietjes kon ik eten. Dit deed ik natuurlijk wel voorzichtig. Ik zat al vrij snel vol. Dit kwam denk ik omdat ik eigenlijk alleen maar een vloeibaar dieet had gevolgd de afgelopen dagen. De mega zwelling in mijn gezicht was bijna zo goed als weg.

Woensdag, 8 augustus: Controle en hechting gesprongen
Controle bij de kaakchirurg. Wat een tijdverspilling. Ik kwam daar, hij vroeg of ik wist hoe ik mijn beugel moest aandraaien. Ik zei "Ja" maar hij liet alsnog zien hoe het moest. En dat was het. Ik moest zelf vragen "Ziet het er goed uit? Maak ik mijn tanden goed schoon? Is het goed aan het helen?". Hij keek ook niet eens in mijn mond. De enige keer dat hij dat deed was toen hij voordeed hoe ik mijn expander beugel moest aandraaien. Vond dit wel wat onprofessioneel. Hij drukte op een gegeven moment ook op mijn gezicht bij mijn bovenlip waar mijn hechtingen zaten. Ik zei "Auw" want het deed pijn. Snap niet waarom hij zo zorgeloos en lomp met mij omging. 

's Avonds maakte mijn vriendje mij heel hard aan het lachen en toen is een van mijn hechtingen gesprongen aan de rechter kant. Heb er verder niet aangevoeld of zo en er was geen bloeding dus ik denk dat het wel oké is.

Donderdag, 9 augustus: Klaar met medicatie
Ik ben nu klaar met het innemen met X medicatie. Ik heb vandaag nog wel pijnstillers genomen. Omdat ik me verveelde was ik aan het rondkijken op internet voor wat nieuwe dingen voor mijn nieuwe appartement. Ik had wat leuke en nuttige dingen gevonden op de Xenos en Blokker website, dus die heb ik besteld. De zwelling lijkt weg te zijn aan de linkerkant van mijn gezicht. Mijn rechterkant voelt nog wel een beetje gezwollen. Heb daar ook nog blauwe plekken (onderhuidse bloedingen). Zelf de beugel aandraaien is wel wat gekloot; Liggen op mijn bed met wat kussens achter mijn hoofd, zaklamp van mobiel aan, spiegel tussen mijn benen, en dan het gaatje vinden.

Vrijdag, 10 augustus: Laatste loodjes
Tanden zijn nog steeds gevoelig. Expander deed vanochtend wat pijn om te doen. Ik heb ook steeds een rare sensatie in mijn neus. Wanneer ik praat komt er lucht tussen mijn voortanden en dat is een raar gevoel. Nog steeds een gele blauwe plek aan mijn rechter onderkaak en aan de linkerkant van mijn gezicht nog steeds grote onderhuidse bloedingen die nu blauwig lijken te worden. Voel me al wel stukken beter en minder moe. Kan ook te maken hebben omdat ik die heftige medicatie niet meer gebruik en ik gebruik ook geen pijnstillers meer. Neus snuiten kan ik nog steeds niet en op mijn neus drukken doet pijn in het midden (septum).

4 dagen later

Dinsdag 14 augustus: Dag hondjes!
Mijn twee hondjes wonen nog steeds bij mijn moeder. Helaas heb ik geen goed contact met haar, en wil ze niet dat de honden bij mij wonen. Vrijdag heb ik contact opgenomen met haar vriend om te vragen of de honden bij mij mochten logeren dit weekend, en dit mocht! Ze zijn tot deze ochtend gebleven. Het was wel fijn om ze bij me te hebben. Ze zorgde er ook voor dat ik elke dag een paar keer naar buiten ging om te wandelen. Ik heb bijna twee weken in bed gelegen, niet echt buiten geweest, dus deze verandering was wel nodig. Ik moet me zeker gaan focussen op gezond eten en het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen. Ik ben namelijk veel gewicht verloren na mijn operatie en ook mijn spiermassa is triest. Ik ben veel sneller uitgeput merkte ik toen ik met de honden aan het wandelen was. Ik weet niet precies hoeveel gewicht ik ben verloren want ik heb geen weegschaal; ik weet alleen dat mijn broeken van mijn heupen afvallen en dat dit heel irritant is haha. Hopelijk kunnen mijn heupen en mijn kont binnenkort mijn broeken weer opvullen!

Woensdag 15 augustus: Orthodontist Controle
De rare rode vlekken rond mijn mond zijn bijna helemaal weggetrokken. Mijn gezicht is nog wel wat opgeblazen. Vandaag voor controle bij de orthodontist geweest. Hij was heel voorzichtig toen hij mijn mond aan het checken was. Veel beter dan de kaak chirurg. Ik heb in totaal mijn expander beugel 12 keer aangedraaid. Hij wilde dat het een totaal van 20 zou worden, dus nog 8 keer. Ik heb een nieuwe afspraak staan voor volgende week voor de laatste controle voor de expander. Daarna gaan we hopelijk een afspraak plannen voor mijn blokjes beugel. Ik moet wel een afspraak maken bij de tandarts, omdat er een bruin vlekje tussen mijn voortanden zit. Dit komt waarschijnlijk omdat ik moeite heb om mijn voortanden goed te poetsen, omdat ze zo gevoelig zijn. De orthodontist wilde graag dat ik dit bij de tandarts liet nakijken.

Donderdag 16 augustus: Nog even
De rare rode vlekken rond mijn mond zijn 99% weggetrokken. Super blij mee. Vanochtend met het spoelen van mijn mond is een van mijn hechtingen er uit gegaan (rechterkant). Die kant van mijn mond voelt nu een beetje gevoelig aan. De rechterkant van mijn mond voelt nog wel meer opgezwollen dan mijn linkerkant. Lachen gaat ook elke dag beter. Wat heel erg helpt wanneer ik te "groot" gelachen heb om een ijslolly te eten; een stukje er van af te breken en die dan in mijn mond doen onder mijn bovenlip tegen het plekje dat gevoelig is. De kou helpt heel erg met de pijn en sinds ik het doe lijkt het ook alsof ik groter kan lachen. De expander doet nu ook meer pijn/is meer gevoelig. Ik weet niet omdat het zijn einde nadert of omdat ik mijn medicatie niet meer gebruik waardoor alles gevoeliger is. Ik neem nog wel elke dag vitamine pillen. De ruimte onder mijn neus voelt heel raar aan als ik het aanraak; het voelt net zoals wanneer je arm in slaap valt of zo. Een hele rare prikkelende sensatie.

5 dagen later

Dinsdag 21 augustus: Klaar met aandraaien!
Vandaag weer voor controle bij de orthodontist geweest. Het aandraaien is nu klaar. Mijn bovenkaak is breed genoeg. Hij zei dat het "spleetje" tussen mijn tanden vanzelf weer zou dichtgroeien. Ik dacht dat dat moest met een blokjes beugel, maar volgens hem groeit het vanzelf weer samen wanneer het bot weer volgroeid is. Mocht er nog een stukje dicht moeten dan wordt dat gedaan met mijn blokjesbeugel. Op 12 september wordt mijn blokjesbeugel gezet op mijn ondertanden. Dit duurt één uur. Over twee maanden gaat mijn expander eruit. Ik weet niet of ik dan ook meteen die dag een blokjesbeugel op mijn boven tanden krijg. Maar dat zie ik dan wel weer. Ik wil nu het liefst twee maanden lang slapen zodat mijn stomme expander eruit kan. Ugh, ik haat dit ding zo erg haha.

De bovenkant van mijn mond voelt overigens erg gevoelig aan. Ik voel precies waar ze mijn bovenkaak hebben opgesneden. Ik denk dat dat komt omdat de hechtingen er langzaam maar zeker aan het uitgaan zijn. Het voelt allemaal erg opgezwollen. Ik heb ook nog steeds moeite met mijn mond dicht te doen. Toen ik vandaag bij de orthodontist zat in de wachtkamer kwam er kwijl uit mijn mond vallen haha. Dat was wel beschamend, maar goed, hopelijk stopt dat binnenkort.

Eten gaat overigens veeeeel beter. Ik heb de "zakdoek methode" niet meer gebruikt na de operatie. Zoals ik al had voorspelt in mijn Dag voor bovenkaak operatie post is mijn bovenkaak nu veel breder waardoor eten er beter doorgaat. Ook gaat slikken wat makkelijker. Het gaat allemaal makkelijker!! Dus dat zijn dan weer fijne vooruitzichten.

Ik zal, nadat mijn hyrax er uit wordt gehaald, een grote master post schrijven over de hyrax beugel met tips en mijn ervaringen en zo. Dus dat komt binnenkort nog!!

Wednesday, August 22, 2018

Dag 19 Herstel: Klaar met aandraaien!


Weer 5 dagen later. Vandaag weer voor controle bij de orthodontist geweest. Het aandraaien is nu klaar. Mijn bovenkaak is breed genoeg. Hij zei dat het "spleetje" tussen mijn tanden vanzelf weer zou dichtgroeien. Ik dacht dat dat moest met een blokjes beugel, maar volgens hem groeit het vanzelf weer samen wanneer het bot weer volgroeid is. Mocht er nog een stukje dicht moeten dan wordt dat gedaan met mijn blokjesbeugel. Op 12 september wordt mijn blokjesbeugel gezet op mijn ondertanden. Dit duurt één uur. Over twee maanden gaat mijn expander eruit. Ik weet niet of ik dan ook meteen die dag een blokjesbeugel op mijn boven tanden krijg. Maar dat zie ik dan wel weer. Ik wil nu het liefst twee maanden lang slapen zodat mijn stomme expander eruit kan. Ugh, ik haat dit ding zo erg haha.

De bovenkant van mijn mond voelt overigens erg gevoelig aan. Ik voel precies waar ze mijn bovenkaak hebben opgesneden. Ik denk dat dat komt omdat de hechtingen er langzaam maar zeker aan het uitgaan zijn. Het voelt allemaal erg opgezwollen. Ik heb ook nog steeds moeite met mijn mond dicht te doen. Toen ik vandaag bij de orthodontist zat in de wachtkamer kwam er kwijl uit mijn mond vallen haha. Dat was wel beschamend, maar goed, hopelijk stopt dat binnenkort.

Eten gaat overigens veeeeel beter. Ik heb de "zakdoek methode" niet meer gebruikt na de operatie. Zoals ik al had voorspelt in mijn Dag voor bovenkaak operatie post is mijn bovenkaak nu veel breder waardoor eten er beter doorgaat. Ook gaat slikken wat makkelijker. Het gaat allemaal makkelijker!! Dus dat zijn dan weer fijne vooruitzichten.

Ik zal, nadat mijn hyrax er uit wordt gehaald, een grote master post schrijven over de hyrax beugel met tips en mijn ervaringen en zo. Dus dat komt binnenkort nog!!

Friday, August 17, 2018

Dag 14 Herstel: Nog even


De rare rode vlekken rond mijn mond zijn 99% weggetrokken. Super blij mee. Vanochtend met het spoelen van mijn mond is een van mijn hechtingen er uit gegaan (rechterkant). Die kant van mijn mond voelt nu een beetje gevoelig aan. De rechterkant van mijn mond voelt nog wel meer opgezwollen dan mijn linkerkant. Lachen gaat ook elke dag beter. Wat heel erg helpt wanneer ik te "groot" gelachen heb en het een beetje pijn doet, is om een ijslolly te eten; een stukje er van af te breken en die dan in mijn mond doen onder mijn bovenlip tegen het plekje dat gevoelig is. De kou helpt heel erg met de pijn en sinds ik het doe lijkt het ook alsof ik steeds groter kan lachen. De hyrax/expander aandraaien doet nu ook meer pijn/is meer gevoelig. Ik weet niet omdat het zijn einde nadert of omdat ik mijn medicatie niet meer gebruik waardoor alles gevoeliger is. Ik neem nog wel elke dag vitamine pillen. De ruimte onder mijn neus voelt heel raar aan als ik het aanraak; het voelt net zoals wanneer je arm in slaap valt of zo. Een hele rare prikkelende sensatie.

Thursday, August 16, 2018

Dag 13 Herstel: Orthodontist controle


De rare rode vlekken rond mijn mond zijn bijna helemaal weggetrokken. Mijn gezicht is nog wel wat opgeblazen. Vandaag voor controle bij de orthodontist geweest. Hij was heel voorzichtig toen hij mijn mond aan het checken was. Veel beter dan de kaak chirurg. Ik heb in totaal mijn expander beugel 12 keer aangedraaid. Hij wilde dat het een totaal van 20 zou worden, dus nog 8 keer. Ik heb een nieuwe afspraak staan voor volgende week voor de laatste controle voor de hyrax beugel. Daarna gaan we hopelijk een afspraak plannen voor mijn blokjes beugel. Ik moet wel een afspraak maken bij de tandarts, omdat er een bruin vlekje tussen mijn voortanden zit. Dit komt waarschijnlijk omdat ik moeite heb om mijn voortanden goed te poetsen, omdat ze zo gevoelig zijn. De orthodontist wilde graag dat ik dit bij de tandarts liet nakijken.

Tuesday, August 14, 2018

Dag 12 Herstel: Dag hondjes!


Het is nu 4 dagen later, want ik had niet echt tijd om te schrijven want dit weekend zijn mijn honden bij mij geweest! Mijn twee hondjes wonen namelijk nog steeds bij mijn moeder. Helaas heb ik geen goed contact met haar, en wil ze niet dat de honden bij mij wonen. Vrijdag heb ik contact opgenomen met haar vriend om te vragen of de honden bij mij mochten logeren dit weekend, en dit mocht! Ze zijn tot deze ochtend gebleven. Het was wel fijn om ze bij me te hebben. Ze zorgde er ook voor dat ik elke dag een paar keer naar buiten ging om te wandelen. Ik heb bijna twee weken in bed gelegen, niet echt buiten geweest, dus deze verandering was wel nodig. Ik moet me zeker gaan focussen op gezond eten en het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen. Ik ben namelijk veel gewicht verloren na mijn operatie en ook mijn spiermassa is triest. Ik ben veel sneller uitgeput merkte ik toen ik met de honden aan het wandelen was. Ik weet niet precies hoeveel gewicht ik ben verloren want ik heb geen weegschaal; ik weet alleen dat mijn broeken van mijn heupen afvallen en dat dit heel irritant is haha. Hopelijk kunnen mijn heupen en mijn kont binnenkort mijn broeken weer opvullen!

Friday, August 10, 2018

Dag 8 Herstel: Laatste loodjes


Tanden zijn nog steeds gevoelig. Expander deed vanochtend wat pijn om te doen. Ik heb ook steeds een rare sensatie in mijn neus. Wanneer ik praat komt er lucht tussen mijn voortanden en dat is een raar gevoel. Nog steeds een gele blauwe plek aan mijn rechter onderkaak en aan de linkerkant van mijn gezicht nog steeds grote onderhuidse bloedingen die nu blauwig lijken te worden. Voel me al wel stukken beter en minder moe. Kan ook te maken hebben omdat ik die heftige medicatie niet meer gebruik en ik gebruik ook geen pijnstillers meer. Neus snuiten kan ik nog steeds niet en op mijn neus drukken doet pijn in het midden (septum).

Thursday, August 9, 2018

Dag 7 Herstel: Klaar met medicatie


Ik ben nu klaar met het innemen van mijn medicatie. Ik heb vandaag nog wel pijnstillers genomen. Omdat ik me verveelde was ik aan het rondkijken op internet voor wat nieuwe dingen voor mijn nieuwe appartement. Ik had wat leuke en nuttige dingen gevonden op de Xenos en Blokker website, dus die heb ik besteld. De zwelling lijkt weg te zijn aan de linkerkant van mijn gezicht. Mijn rechterkant voelt nog wel een beetje gezwollen aan. Heb daar ook nog blauwe plekken (onderhuidse bloedingen). Zelf de beugel aandraaien is wel wat gekloot; Liggen op mijn bed met wat kussens achter mijn hoofd, zaklamp van mobiel aan, spiegel tussen mijn benen, en dan het gaatje vinden. Ik krijg er vast nog wel handigheid in, maar nu is het gewoon even priemelen. 

Dag 6 Herstel: Controle en hechting gesprongen


Controle bij de kaakchirurg. Wat een tijdverspilling. Ik kwam daar, hij vroeg of ik wist hoe ik mijn beugel moest aandraaien. Ik zei "Ja" maar hij liet alsnog zien hoe het moest. En dat was het. Ik moest zelf vragen "Ziet het er goed uit? Maak ik mijn tanden goed schoon? Is het goed aan het helen?". Hij keek ook niet eens in mijn mond. De enige keer dat hij dat deed was toen hij voordeed hoe ik mijn hyrax expander beugel moest aandraaien. Vond dit wel wat onprofessioneel. Hij drukte op een gegeven moment ook op mijn gezicht bij mijn bovenlip waar mijn hechtingen zaten. Ik zei "Auw" want het deed pijn. Snap niet waarom hij zo zorgeloos en lomp met mij omging. 

's Avonds maakte een vriend mij heel hard aan het lachen en toen is een van mijn hechtingen gesprongen aan de rechter kant. Heb er verder niet aangevoeld of zo en er was geen bloeding dus ik denk dat het wel oké is.

Wednesday, August 8, 2018

Dag 5 Herstel: Frietjes eten!


Omdat ik op woensdag voor controle terug moest komen bij de chirurg, en ik wist dat ik moest beginnen met het aandraaien van mijn beugel, heb ik besloten om op woensdag frietjes te eten. Ik was namelijk bang dat ik zo'n last zou hebben van het aandraaien, dat ik niet meer zou kunnen eten. Ik wilde er nog van kunnen genieten (zo ver als dat kon). En omdat ik mijn koekje gister had gegeten, had ik ook wel het gevoel dat ik de frietjes kon eten. Ik heb toen 's avonds een frietje gehaald. Ik moest wel een beetje voorzichtig kauwen en ik kauwde eigenlijk vooral met de achterzijde van mijn tandvlees waar vroeger mijn verstandskiezen zaten. Dit ging vrij goed. Zelfs de wat hardere frietjes kon ik eten. Dit deed ik natuurlijk wel voorzichtig. Ik zat al vrij snel vol. Dit kwam denk ik omdat ik eigenlijk alleen maar een vloeibaar dieet had gevolgd de afgelopen dagen. De mega zwelling in mijn gezicht was bijna zo goed als weg.

Tuesday, August 7, 2018

Dag 4 Herstel: Koekje Gegeten!


Op zondag zat er al bijna geen bloed meer in mijn verband. Op maandag zat er niks in dus heb ik mijn verband er af gehaald en mijn neus goed schoon gemaakt. Lekker in mijn neus boren zonder excuus om al het opgedroogde bloed weg te halen (wel voorzichtig natuurlijk). Zaten veel rode korsten in mijn neus bleh. Voelde me maandag ook voor het eerst minder moe dan op andere dagen; heb toen ook maar 1 dutje gedaan. Ik had ook (weer) heel veel honger 's avonds toen ik wakker werd. Ik heb toen voorzichtig een koekje gegeten.

Monday, August 6, 2018

Dag 1, 2, & 3 Herstel: Prinses op de Erwt


Herinner me niet veel van deze dagen. Had zo goed als geen pijn, alleen een beetje een rare sensatie in mijn mond. Mijn boven tanden waren wel gevoelig, vooral mijn voortanden waar nu een spleetje tussen zat. Veel geslapen. Als ik niet aan het slapen was, was ik aan het eten. Niets kon mij verzadigen waardoor ik constante honger had. Alleen maar ijs, yoghurt, en ijslolly's gegeten. Ook smoothies en sapjes. Gebruikte ook elke dag erwtjes tegen mijn koude gezicht aan. Vooral in de ochtend wanneer de zwelling het ergst was. Wanneer ik een dutje deed legde ik de erwtjes op het kussen en legde mijn wang er op. Dat hielp met de gevoeligheid. Ik sliep meestal voor 4 uurtjes. Dit was genoeg om de erwtjes om te ruilen voor een ander zakje. Er kwam ook steeds bloed uit mijn neus. In het ziekenhuis hadden ze mij een verbandje voor mijn neus geplakt. Ik kreeg ook verbandjes met tape mee. Elke ochtend als ik opstond ververste ik mijn verbandje. Op zaterdag heb ik mijn neus schoon gemaakt. Ik heb dit niet eerder gedaan, omdat mijn neus erg gevoelig aanvoelde. Op Zaterdag was opeens ook mijn oog blauw, maar dat trok na 2-3 dagen wel weer weg. 

Ik nam de volgende medicatie:
  • Diclofenac (3x per dag, 1 tablet)
  • Tramadol/paracetamol (3x per dag, 1 tablet)
  • Maagzuurremmer HTP Omeprazol 2mg (1x per dag, 1 capsule)
  • Perio Aid 0,12% Chloorhexidine Mondspoelmiddel (2x per dag, 15 ml)
  • Multivitamine (1x per dag, 1 tablet)
  • Ijzer (1x per dag, 1 tablet)
Ik kreeg dus diclofenac en celeocxib voorgeschreven, maar het bleek dus dat je die medicatie helemaal niet samen mag nemen. Op aanraden van de apotheek assistente heb ik alleen de diclofenac genomen. Ik nam mijn medicatie om 10-11 uur 's ochtends (want dan werd ik meestal wakker), 4 uur 's middags, en daarna weer om 10-11 uur 's avonds. Ik heb nooit extra paracetamol moeten innemen tegen de pijn of zo, en nadat ik klaar was met mijn diclofenac kuur ben ik ook gestopt met alle andere medicatie (behalve de vitamines, want die waren niet voorgeschreven die nam ik gewoon zelf als extra maatregel).

Het mondspoelmiddel kon ik de eerste dagen ook niet gebruiken, omdat het gewoon mijn mond weer uitkwam (omdat ik mijn mond niet goed kon sluiten). Ik probeerde het wel elke dag, en uiteindelijk na 1 of 2 weken lukte het wel. Van de chirurg moest ik gewoon hiermee doorgaan tot het flesje leeg is.

Friday, August 3, 2018

Kaak operatie dag (verbreden bovenkaak)

Ik moest om kwart over 7 's ochtends al in het ziekenhuis zijn. Het was er zo goed als uitgestorven toen ik er aan kwam (10 voor 7 of zo). Na een kort interview met een zuster, en nadat ik mij had omgekleed, kwam er meteen al een mannelijke zuster binnen om mij naar beneden te brengen. Het ging allemaal dus vrij snel.

Nadat ik mijn infuus kreeg moest ik wel weer een tijdje wachten en veel mensen werden al weggebracht, maar ik niet. Omdat ik er al een tijdje lag begon ik een paniekaanval te krijgen wat toch echt minder was. Ik weet nog wel toen ze mijn verstandskiezen trokken ik anti-anxiety medicatie kreeg en ik snapte niet waarom ze mij die nu niet gaven (ze wisten van mijn angst problemen).

Toch werd ik op een gegeven moment opgehaald en naar de operatie kamer gebracht. Daar waren heel wat mensen. Ik moest zelf op mijn operatie bed klimmen en daarna pakte ze me in als een taco. Niet lang daarna werd ik in slaap gebracht.

Toen ik wakker werd was een zuster mij wakker aan het schudden "hallo wakker worden". Ik dacht "nee, laat me maar lekker slapen" haha. Alles wat er daarna gebeurde is een beetje een waas. Ik weet wel dat er veel bloed door mijn neus kwam. Het duurde even voordat de zusters het door hadden dat het misschien slim was om een verbandje voor mijn neus te plakken. Ze gaven me wel een koud kompres voor mijn kaak en die legde ik dan steeds op mijn kussen neer en dan ging ik er op slapen, want dat voelde fijn aan mijn opgezwollen gezicht haha. Voordat ik het verbandje voor mijn neus kreeg, had het meisje dat naast mij lag de zusters gebeld omdat ik het hele bed onder bloede terwijl ik aan het slapen was en ze zich zorgde maakte (dit hoorde ik haar zeggen toen ik half wakker aan het worden was). Dat was wel lief van haar. Toen daarna gaven ze me uiteindelijk dat verbandje dus, wat heel erg hielp.

Iedereen op mijn kamer lag, lag daar voor een been operatie en ze kregen allemaal een ruggenprik. Ik was dus de enige die onder narcose werd gebracht en daar lag voor een kaakoperatie. Ik was ook vrij misselijk. Ze gaven me twee keer anti-misselijkheid medicatie. Net voordat ze de tweede dosis gaven, moest ik overgeven. Het was zwart met wat left-over frietjes er in hèhè. Maar het was er wel uit en ik voelde me alweer wat beter. Ze gaven me een ijsje die ik niet goed kon opeten. Dus toen gaven ze me appelmoes wat dan wel weer lukte.

Ik moest toen wachten tot half 5 toen de dokter (chirurg) kwam. Ik ging een uur voordat hij langs kwam nog even naar de wc. De zusters hielpen mij met lopen maar het ging zelf wel, voelde me alleen een beetje wazig. Op de wc hing een spiegel; Ik herkende mezelf niet in de spiegel. Het was zo vreemd!

De pijn viel heel erg mee. Mijn neus was erg gevoelig en daar had ik het meeste last van. Wat het meest zeer deed was waar mijn infuus had gezeten. Ik denk dat ze verkeerd geprikt hadden of zo want ik kon de eerste dag mijn rechter hand niet gebruiken omdat het zo'n pijn deed.

Nadat ik "ontslagen" was moest ik nog naar de apotheek in het ziekenhuis. Daar kreeg ik nog wat medicatie mee naar huis. Het stomme was dat ik twee medicaties had gekregen die ik helemaal niet samen mocht nemen?!?! Dus die mevrouw bij de apotheek raadde mij aan de ene te nemen en niet het andere.

Mijn opa en oma hadden mij bij het ziekenhuis opgehaald, en de dokter en zusters raadde mij aan om de eerste nacht bij hen te slapen. Ik knikte ja maar in de auto zei ik dat ze me gewoon naar mijn eigen huis moesten brengen. Ik wist dat ik daar de rust en ruimte had om goed te kunnen helen; dat zou ik bij hun thuis niet echt hebben. Nu ik ook hierna terug kijk ben ik erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt!

Wednesday, August 1, 2018

Dag voor bovenkaak operatie


Ik ben toch best wel zenuwachtig voor de operatie. Vooral omdat ik niet weet wat ik kan verwachten. Het meeste van mijn research is uitgegaan naar de uiteindelijke "double jaw surgery" die ik krijg, en niet zo zeer naar de operatie die ik morgen krijg. Daar bovenop komt ook nog dat ik de laatste twee weken in een verhuizing zat. Tip: als het kan, verhuis niet twee weken voordat je een operatie hebt. Super stress als resultaat!

Ik ben vandaag nog wel naar de winkel geweest om heel wat dingen in te slaan. Onder andere: AH verse smoothies, soja yoghurt, kleine bakjes soja yoghurt met extra proteïne, multi-vitamine, fruit water, soja drinks, spinazie, pap.

Vooral dingen die ik makkelijk weg kan krijgen. Vooral die nieuwe soja yogurts met proteine zijn fijn; ze zijn klein, smaken heerlijk, en er zitten extra proteine in! Ik heb daarnaast ook super veel andere soja yogurts gehaald omdat die gewoon lekker zijn. Ik zie wel wat ik op eet.

Voor de operatie moet ik natuurlijk wel nuchter zijn dus mijn "laatste avondmaal" worden frietjes! (eigenlijk wilde ik iets Italiaans koken maar helaas heb ik nog geen fornuis in mijn woning :c)

Na mijn beugel 3-4 weken te hebben gedragen kan ik je vertellen dat het wennen aan de hyrax beugel op zich nog wel meevalt (afgezien van de eerste dagen). Mijn eetlust werd wel minder. Ik at liever grote maaltijden en at niet meer zo vaak tussendoortjes. Wanneer ik een grote maaltijd at deed ik altijd een zakdoekje tussen mijn gehemelte (zoals je in mijn Dag 3: Hyrax post kunt lezen) en de beugel zodat daar geen eten tussen kon komen. Dat scheelde wel weer veel.

Verder denk ik zelf dat wanneer ik begin met aandraaien, en de beugel en mijn bovenkaak wat breder worden, ik waarschijnlijk ook beter kan slikken en dat er minder eten achter mijn beugel blijft haken, omdat er meer ruimte gecreëerd is. Maar we zullen het zien!